Veckans fototips - Slutartid och ISO-tal

Denna veckans fototips kommer handla om slutartid och ISO-tal. Anledningen till att jag tar upp dom två samtidigt är för att dom "hänger ihop" kan man säga. Man behöver oftast använda den andra om man ska använda någon av dom, om ni fattar haha? Här nedanför har ni fyra bilder med olika slutartider och ISO-tal.
Tänkte börja gå igenom slutartider. När du ställer in slutartiden väljer du hur länge slutaren ska vara öppen och släppa in ljus. Alltså blir bilden ljusare ju längre slutartid du har, men det tar en stund från att du tryckt på knappen, tills att bilden tas. Om du då ska fota något som rör sig väldigt snabbt, som tex. vatten eller djur kommer du behöva en mycket kortare slutartid så bilden tas direkt när du trycker på knappen. Men nu till hur man ställer in slutartiden:
Men, som sagt blir ju bilden mörkare om du har kort slutartid. För att fixa detta kan vi ändra ISO-talet. ISO-talet bestämmer hur ljus bilden blir. Så om bilden blir för mörk, är det bara att ändra ISO-talet. Men tänk på att bilden blir brusigare ju högre tal du väljer, så försök i första hand i så fall ha en kortare slutartid och använda stativ istället. Men om du inte har något stativ så kan detta vara en bra lösning. Så nu till hur man ändrar ISO-talet:
 
Psst.. Har du inget stativ och vill ha en skarp bild. Välj slutartid 1/100 sek eller kortare. För du kan oftast inte hålla kameran stilla med handen längre än så!


Kommentarer till detta inlägget:

Tack för att du kommenterar!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress (publiceras ej):

URL/bloggadress:

Kommentar:

Trackback